speelfilm  

Linoleum

speelfilm, 80 min.

regie, productie & montage: Marcel Visbeen, scenario: Anke Boerstra & Marcel Visbeen, camera: Mick van Rossum, gaffer: Reinout Steenhuizen, geluid: Victor Horstink, dialoog montage: Luuk Poels, mixage: Herman Pieëte, productieleiding: Ben Bouwmeester, producent: Selwyn Film, sales agent: Insomnia World Sales.

met: Anke Engels, Ricky Koole, Romijn Conen en Martijn Nieuwerf.

premiere: 25 september 2008

Na de dood van hun vader komen twee broers met hun vrouwen bijeen om de uitvaart en de erfenis te regelen, maar al snel blijkt dat de dood van vader niet het enige is dat verwerkt moet worden.

Linoleum is een compleet in eigen beheer gemaakte speelfilm waaraan door iedereen belangeloos is meegewerkt om zo veel mogelijk artistieke vrijheid te kunnen behouden.

Linoleum ging in premiere tijdens het Nederlands Film Festival 2008 in Utrecht, draaide op het International Film Festival Rotterdam 2009 en was slotfilm van het Noordelijk Filmfestival 2008 in Leeuwarden.
De internationale premiere vond plaats tijdens het Mill Valley Film Festival in Californië, waar Linoleum in 2009 was geselecteerd voor het hoofdprogramma.

Linoleum werd in 2010 geselecteerd voor diverse andere internationale filmfestivals. Tijdens het Milano Internatinal Filmfestival werd Anke Engels genomineerd voor een MIFF award voor de beste vrouwelijke acteerprestatie. Martijn Nieuwerf won de best male supporting actor award op het Los Angeles International Film Festival, waar Linoleum zelf een eervolle vermelding kreeg.

Pers:

‘Dat je ook pareltjes kunt afleveren zonder budget bewijst Marcel Visbeen met zijn film Linoleum’ - Opium TV (AVRO)

‘Linoleum is een prachtfilm. Een mooi en vooral herkenbaar verhaal met verbazingwekkend goede acteurs.’ **** ½ - Movie2movie

‘Door de strakke cameravoering, een goed gedoseerd scenario en vooral een enorm sterke Ricky Koole, ontstijgt Linoleum de kwalificatie van “gewoon een goede film”. De film blijft nog uren door je hoofd spoken [...] een beklijvende film van een maker waar we graag meer van horen. Met Staatsgevaarlijk liet hij zo nu en dan al zien groot talent te bezitten, en met Linoleum wordt elke twijfel weggevaagd. ’ **** - Neerlands Filmdoek

Bekijk het interview over Linoleum in Opium TV
Lees de volledige recensie op Movie2movie
Lees de volledige recensie op Neerlands Filmdoek

still Linoleum
trailer
still Linoleum still Linoleum still Linoleum still Linoleum still Linoleum